PRZYPRAWY
Historia roślin przyprawowych jest tak stara jak ludzkość. Zdaniem archeologów, około 50 tysięcy lat p.n.e. pierwsze plemiona ludzkie już znały i stosowały niektóre rośliny w celach przyprawowych. Historia przypraw wiąże się ściśle z licznymi wstrząsami polityczno-gospodarczymi, wojnami i intrygami. Znawcy historii przypraw są więc dobrymi znawcami historii powszechnej. Dążenie do zdobycia przypraw było często bodźcem polityki kolonialnej, organizowania wypraw odkrywczych oraz przyczyną zaborczości władców. Świadczą o tym losy Kolumba, Marco Polo, Magellana i innych.
Przyprawy to nieodzowny smak każdego dania, oddziałują na wiele zmysłów, dodają aromatu i pogłębiają smak każdej potrawy. Prezentują bogaty wachlarz doznań smakowych, od słodkich przez kwaśne i łagodne po ostre i wyraziste. Ich umiejętne łączenie z poszczególnymi produktami daje niezapomniany efekt wizualny i smakowy.

Wyświetlanie 1–16 z 69 wyników