Ksylitol (cukier brzozowy) naturalny firmy Danisco

By ecobi-admin In Nowości

Ksylitol (cukier brzozowy)jest  substancją pochodzenia naturalnego, najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy. Ksylitol jest jedną z najlepszych  naturalnych alternatywnych dla białego cukru. Ksylitol dzięki niskiemu indeksowi  glikemicznemu nadaje się dla osób z problemami cukrzycowymi oraz dla osób stosujących dietę.  Stosowany jest także w profilaktyce próchnicy w naturalnych pastach.  Ksylitol jest idealny do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owocowych, gdyż  jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich właściwości. Stosuje się go w takich samych proporcjach co zwykły cukier.

Wprowadzając ksylitol do diety należy pamiętać o stopniowym dawkowaniu, najlepiej zacząć od łyżeczki do herbaty, gdyż nadmiar może spowodować efekt  przeczyszczający. Nie zaleca się podawania dla dzieci do 3-go roku życia

Maksymalne  spożywanie ksylitolu to  do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.