KMIN RZYMSKI MIELONY LUZ 5kg

189,50 zł
Brutto 48h
Ilość
dostępny

 

Polityka prywatności

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu i wymiany

Kmin rzymski, zwany też kuminem, to przyprawa typowa dla kuchni indyjskiej, ale także arabskiej czy śródziemnomorskiej. Nie powinniśmy mylić go z kminkiem.

Kuminu można używać właściwie przy każdej potrawie.

Najlepiej jednak sprawdzi się przy:

  • daniach na bazie ryżu, kaszy kuskus,

  • potrawach gulaszowych,

  • warzywach gotowanych na parze.

Jest wykorzystywany w mieszankach przyprawowych takich jak curry, czy garam masala. Jest także bardzo często stosowany w Ajurwedzie.

Z powodzeniem można go także stosować w bardziej tradycyjnych potrawach.

Przepis na kotlety mielone z kminem:

Składniki
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • czerstwa bułka namoczona w mleku

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • bułka tarta do obtoczenia

  • łyżeczka masła

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na masełku. Gdy się zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia.

2. W misce wymieszać mięso, odciśniętą bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, kmin i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować średniej wielkości kule i spłaszczać dłonią tak by powstały niezbyt grube kotlety.

3. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.


Składniki: 100% kmin rzymski

Kraj pochodzenia: Indie

Masa netto: 5 kg


W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.     

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.





KMIN RZYMSKI MIE 5KG
2021-10-07

Specyficzne kody

Nowy produkt