DAKTYLE MEDJOUL Jumbo 500G
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Daktyle – owoce daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera). Są to pestkowce o długości do 7 cm.
Mają konsystencję mięsisto-mazistą, są słodkie i zawierają w środku jedną pestkę. Wyróżnia się dwa ich rodzaje
Daktyle są owocami jadalnymi, zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo.
W Polsce dostępne są głównie daktyle suszone. Używane są jako przekąska lub dodatek do słodyczy, budyniów, ciast.
Zawierają ponad 50% cukrów, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne.
Cukry występujące w daktylach to cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu.
Przy tym wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa wołowego, kurczaka, chleba czy ryżu.
Z tego względu polecane są przy dużym wysiłku fizycznym.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 1164KJ/278kcal
-
Tłuszcz:0,3g
-
w tym tłuszcze nasycone:0,6g
-
Węglowodany:64g
-
w tym cukry: 59,3g
-
Błonnik:4,8g
-
Białko: 2,0g
-
Sól: 0
-
W krajach arabskich daktyle uważane są za afrodyzjaki.
Informacje o produkcie
Skład: 100 % suszone daktyle
Kraj pochodzenia: Izrael/Jordania
Masa netto: 500G
W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.