Przyprawy

Aktywne filtry

  • CEBULA PRAŻONA LUZ 5KG

    52,50 zł

    Cebula smażona (prażona) to aromatyczny i chrupiący dodatek do wielu potraw.

    Jest idealnie wysmażona co daje jej kuchć i złocisty kolor.

    W kuchni z powodzeniem  możemy ją dodać do:

    • kopytek,

    • pierogów, kotletów mięsnych i warzywnych kebabów,

    • gyrosa i zapiekanek.

    • sałatek, ryby.

    Dzięki kruchość i aromatu smażonej cebulki z "patelni", ożywi smak przyrządzonych potraw zarówno mięsnych, rybnych jak  i warzywnych.

    Składniki: cebula, olej, mąka pszenna, sól.

  • CEBULA SUSZONA MIELONA LUZ 5KG

    69,30 zł

    Cebula mielona charakteryzuje się przeważnie ostro-gorzkim smakiem z odrobiną słodkiej nuty.

    Cebula jest bardzo popularnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw.

    Stosowana jest zarówno jako warzywo, jak i przyprawa.

    Nie tylko doda aromat do potraw, ale także wzbogaci je w wartości odżywcze.

    Urozmaica smak mięs (idealnie pasuje do mielonego), nadając im wyrazistość.

  • CHILLI LUZ 5kg

    54,50 zł

    Papryka chili znalazła bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, w wielu regionach świata.

    Jest ona nieodzownym składnikiem kuchni:

    • meksykańskiej, portugalskiej, indyjskiej i kuchni dalekiego wschodu.

    W tego rodzaju kuchniach chili stanowi głównie dodatek do sosów. Często też wykorzystywana jest do marynat mięsnych.

    Papryka chili znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa, do potrawom ostrego smaku.

    Ponadto paprykę chili wykorzystuje się do dań tradycyjnych w kuchni polskiej m.in. w leczo.

    Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, podkreślającym smak słodyczy.

    Ponadto posiada właściwości lecznicze, zatem może być wykorzystywana jako środek na wiele dolegliwości.

  • CURRY LUZ 5kg

    52,50 zł

    Mieszanka curry najlepiej sprawdza się do przygotowania różnych orientalnych przysmaków

    Sos oparty na tym miksie przypraw świetnie sprawdza się między innymi z drobiem (np. z indykiem) oraz rybami.

    CURRY  wykorzystać można do rozmaitych zup (np. ostrej zupy pieprzowej, sałatek, potrawek i wielu innych.

    Nadaje się do przyrządzania nie tylko specjałów kuchni indyjskiej, ale także tajskiej, japońskiej i greckiej.

    Ze względu na fakt, że mieszanka ta znana jest niemal na całym świecie, skutecznie zdołała się ona dostosować do różnych tradycji kulinarnych.

    Składniki: kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin,
    imbir, goździki, koper włoski, liść laurowy, czosnek,
    gorczyca, chilli, cynamon, sól, pieprz czarny, suszone
    mango, kukurydza.

  • CYNAMON CEJLOŃSKI LUZ 5kg

    180,00 zł

    Cynamon  Cejloński to starożytna przyprawa o charakterystycznym zapachu i smaku,

    pozyskiwana z suszonej kory cynamonowca.

    Wyróżnia się szczególnym, słodkim smakiem i wprost zniewalającym zapachem tak silnym,

    że wpływa on na aromat każdej potrawy, czy napoju, do którego zostanie dodany.

    Jest łagodniejszy, ma słodszy smak i jest bardziej aromatyczny od popularnego cynamonu .

    Kora cynamonowca w postaci zmielonej,   jest stosowana jako przyprawa, która poprawia smak szczególnie potraw mięsnych i rybnych.

    Często wykorzystywana jest:

    • w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem),

    • ciast, kompotów, marmolad, dżemów,

    • kawy, herbaty, gorącego kakao,

    • likierów, nalewek i drinków.

    Składniki: 100% cynamon cejloński

  • CYNAMON MIELONY LUZ 5kg

    79,50 zł

    Cynamonu mielony ma zastosowanie oczywiście w wyrobach cukiernicze.

    Przyprawa ta idealnie komponuje się szczególnie z deserami zawierającymi jabłka (np. szarlotka).

    Cynamon dodawany jest również podczas przyrządzania tradycyjnych pierników, dlatego też tak mocno kojarzy nam się dziś ze świętami Bożego Narodzenia.

    Przyprawa nadaje się także do podkreślenia smaku i aromatu:

    • różnych napojów – kompotów, herbat, kaw, gorących czekolad, nalewek oraz ponczów.

    Kulinarne zastosowanie cynamonu nie kończy się jednak na deserach – przyprawę tę stosuje się również podczas przyrządzania mięs z dodatkiem owoców oraz niektórych dań egzotycznych.

    Skład: 100% cynamon mielony

  • CZARNUSZKA LUZ 5kg

    97,20 zł

    Czarnuszka zwana także czarnym kminkiem to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy.

    Zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz.

    W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu.

    Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do:

    • pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch),

    • do zup,

    • sałatek, kanapek,

    • do bigosu i innych duszonych warzyw,

    • przy wyrobie domowego sera,

    • wina czy przy kiszeniu warzyw.

    Składniki: 100% czarnuszka

  • CZOSNEK KOLOROWY LUZ 5kg

    73,00 zł

    Czosnek kolorowy

    Czosnek i papryka to typowe przyprawy kuchni hiszpańskiej, węgierskiej, greckiej i włoskiej. .

    Czosnek kolorowy zawiera również natkę pietruszki i koperek.

    Czosnek kolorowy  jest doskonałym dodatkiem:

    • do drobiu,

    • mięs duszonych i pieczonych.

    Wzbogaca aromat pasztetów, farszów, potraw z warzyw, jaj i serów.

    Podnosi walory smakowe wszelkiego rodzaju zup i sosów, oraz uatrakcyjnia smak i wygląd przygotowywanych sałatek i kanapek.

    Składniki:  czosnek granulowany, papryka słodka, koperek zielony, natka pietruszki.

  • CZOSNEK MIELONY LUZ 5kg

    56,50 zł

    Czosnek mielony jest ceniony  za mocny smak, który wyraźnie podkreśla walory przyrządzanych dań.

    Idealnie pasuje do dań:

    • mięsnych,

    • sosów,

    • zup czy sałat.

    Dania z czosnkiem są bardzo aromatyczne.

    Doskonale komponuje się również z innymi mocnymi ziołami i przyprawami.

    Przyprawione nim potrawy, będą o wiele bardziej aromatyczne. Znakomicie sprawdzi się jako składnik marynaty do mięs grillowanych.

    Świetnie pasuje jako dodatek do pizzy, kanapek, wędlin czy jaj.

    Czosnek w kuchni idealnie sprawdza się również jako naturalny konserwant.

    Dodany do zalewy, zapobiega psuciu się przetworów.



  • CZUBRYCA CZERWONA LUZ 5kg

    77,50 zł

    Czubryca czerwona powstaje na bazie ususzonego cząbru górskiego, bardzo blisko spokrewnionego z cząbrem ogrodowym.

    Odmiana zioła wykorzystywana do wytworzenia czubrycy pochodzi ze słonecznych terenów południowej Europy i charakteryzuje się przede wszystkim intensywnym aromatem.

    Przyprawa ta nadaje potrawom nieco pikanterii oraz wyrazistszego charakteru.

    Składniki: sól, kaszka kukurydziana, cząber, cukier, marchew,  papryka słodka, czosnek, tymianek, majeranek, papryka ostra, cebula, pasternak, barwnik naturalny: papryka.

    Masa netto: 5kg

    Pochodzenie: Polska

  • CZUBRYCA ZIELONA LUZ 5kg

    74,00 zł

    Czubryca zielona powstaje na bazie ususzonego cząbru górskiego, bardzo blisko spokrewnionego z cząbrem ogrodowym.

    Odmiana zioła wykorzystywana do wytworzenia czubrycy pochodzi ze słonecznych terenów południowej Europy i charakteryzuje się przede wszystkim intensywnym aromatem.

    Ten rodzaj mieszanki jest delikatniejszy w smaku w porównaniu do czubrycy czerwonej.

    Przyprawa ta świetnie nadaje się między innymi do: zup, ale również do mięsnych marynat.

    Świetnie sprawdza się zamiast soli do sałat a także świeżych warzyw sezonowych.

    Składniki:  Czosnek, sól, pietruszka nać, kozieradka, bazylia, cząber, olej rzepakowy..



  • GORCZYCA BIAŁA LUZ 5kg

    33,50 zł

    Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań.

    Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom.

    Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw.

    Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.

    Gorczyca jest także jednym z głównych składników:

    • mieszanek przypraw,

    • dodawanych m.in. do ogórków konserwowych,

    • wchodzi także w skład mieszanki curry.

    Jest również nieodzownym dodatkiem do:

    • pieczonych mięs,

    • wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera.

  • WIÓRKI KOKOSOWE MEDIUM LUZ 5kg

    81,50 zł

    Wiórki kokosowe większości osób kojarzą się z dodatkiem do wyrobów cukierniczych.

    Są jednak znacznie cenniejszym produktem ze względu na prozdrowotne działanie samego kokosa, z którego są wytwarzane.

    Wiórki kokosowe, czyli miąższ z kokosa zawierają poza błonnikiem również:  potas, magnez, fosfor i kwas foliowy, a przede wszystkim cenne nasycone kwasy tłuszczowe.

    Wiórki kokosowe mogą też stanowić uzupełnienie jadłospisu, w którym są znaczne niedobory błonnika.

    Są cennym składnikiem diet niskowęglowodanowych, w których znacznemu obniżeniu ulega spożycie produktów roślinnych.

    Stąd też traktowane są jako uzupełnienie jadłospisu sportowców,

     którzy dodają je do:

    •  koktajli białkowych,
    • musli z płatkami owsianymi,
    •  serów i wielu innych produktów, również dań mięsnych.
  • ZIOŁA PROWANSALSKIE 1kg

    15,90 zł

    Zioła prowansalskie to dobry dodatek do każdej potrawy z regionu Morza Śródziemnego,

    w szczególności zmieszany z oliwą z oliwek pasuje do fileta z kurczaka, ryby, pomidorów i pieczonych ziemniaków.

    Zioła dodawane są do sosu do pizzy oraz posypywane są nimi kebaby przed pieczeniem.

    Ta mieszanka ziół stosowana jest również do przyprawiania sałatek, sosów i serów, a także zup i gulaszy.

    Składniki: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn, cząber.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć