OLEJ KOKOSOWY 500 ML
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym.
Odnalazł zastosowanie w kuchni do:
-
smażenia
-
pieczenia
-
smarowania pieczywa
A także do:
-
codziennej pielęgnacji skóry
-
kąpieli
Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi.
Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).
Olej kokosowy, zwany również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym to olej roślinny otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej.
Najzdrowszym i najbardziej wartościowym pod kątem składu i właściwości olejem kokosowym jest zdecydowanie olej kokosowy tłoczony na zimno (nierafinowany), zawiera on bowiem w sobie najwięcej substancji odżywczych.
W temperaturze do 26 stopni C olej zachowuje postać stałą, charakteryzując się przy tym białą barwą, natomiast w wyższej temperaturze staje się płynny i przybiera żółty odcień.
Olej kokosowy - wartości odżywcze i kalorie (w 100 g)
Wartość energetyczna - 3698KJ/900kcal
Tłuszcz - 19,3g , w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone - 15,97g
- Węglowodany -0g
-cukry - 0g
-Białko- 0g
-Sól- 0g
Minerały:
Wapń - 1/0 mg
Żelazo - 0.05/0.01 mg
Cynk - 0.02/0 mg
Witaminy
Witamina E - 0.11/0.01 mg
Witamina K - 0.6/0.1 µg
masa netto:500 ml
Kraj pochodzenia:Indonezja /Polska
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.