MASŁO KLAROWANE 750g
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne
w medycynie ajurwedyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach.
Mało Klarowane bez dodatku konserwantów,
bez sztucznych barwników, 99,6% tłuszcz mleczny!
Masło klarowane w postaci płynnej jest przezroczyste i ma żółtą barwę.
Po stężeniu wyglądem przypomina masło, ale ma dużo intensywniejszy żółty kolor.
Jego smak określa się jako delikatnie orzechowy i “bardziej maślany od masła”.
Zastosowanie masła klarowanego
Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego (ok. 250 stopni) sprawia, że można je wykorzystywać zarówno do:
-
duszenia,
-
smażenia oraz pieczenia.
W przeciwieństwie do zwykłego masła, idealnie nadaje się:
-
do smażenia pączków czy frytek,
ponieważ podczas długiego ogrzewania masło klarowane nie utlenia się, a dzięki temu nie powstają w nim tłuszcze trans,
odpowiedzialne za tworzenie blaszek miażdżycowych.
Masło klarowane podkreśla smak wielu potraw między innymi:
-
naleśników,
-
warzyw czy jajecznicy.
Można śmiało je stosować do wypieków ciast czy pieczenia mięs.
Masło klarowane - dlaczego warto włączyć do diety?
-
Jest dobre dla osób z nietolerancją laktozy
-
Dobrze działa na układ trawienny oraz na metabolizm.
-
Jest źródłem zdrowego tłuszczu,
w którym rozpuszczają się witaminy A, D, E, K
oraz który pozytywnie oddziałuje na pracę układu hormonalnego.
-
W medycynie ajurwedyjskiej masło klarowane stosuje się wspomagająco
przy chorobach skóry. -
Dzięki zawartości tłuszczu masło klarowane jest świetnym źródłem energii, jednocześnie zapobiega wzrostowi wagi.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
-
wartość energetyczna 3685kJ/896kcal:
-
tłuszcz 99,6g,
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 59.0g
-
węglowodany 0g
-
w tym cukry 0g
-
białko 0g
-
sól 0g
Masa netto: 750g
Kraj Pochodzenia: Polska
Dystrybutor Ecobi
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.