FIGI SUSZONE 1kg
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Figi suszone nadają się bezpośrednio do spożycia, ale można je też wykorzystać do wielu potraw.
Dodawane do porannej owsianki lub kaszy nadadzą jej słodki smak,
dzięki czemu nie będzie trzeba używać cukru
Figi można spożywać na surowo lub przetwarzać na różne sposoby – są one wykorzystywane do produkcji:
-
dżemów,
-
konserw i kompotów, ale również do produkcji słodkiego wina czy nalewki.
Bardzo dobrze przechowują się po wysuszeniu i właśnie w takiej formie początkowo trafiły do Europy,
gdzie wykorzystywano je podobnie jak inne bakalie.
Figi suszone zawierają sporo cukru,
- dzięki czemu są przekąską wysokoenergetyczną,
- przydatną podczas podejmowania dużego wysiłku
(na przykład podczas górskich wycieczek lub dla sportowców),
jednak z tego samego powodu są też bardzo kaloryczne.
100 g tych owoców zawiera aż 290 kcal, co oznacza że jedna suszona figa dostarcza organizmowi 41 kalorii.
Zawierają one minimalne ilości białka i tłuszczu, dostarczając głównie węglowodanów i błonnika.
Choć są bardzo słodkie i kaloryczne, to z pewnością zdrowsza przekąska niż produkty zawierające cukier.
Figi suszone sprawdzają się też wszędzie tam,
- gdzie używa się bakalii, między innymi do wypieku ciast i ciasteczek oraz do deserów.
Można z nich też przygotować domowe batony.
Dobrze sprawdzą się w połączeniu z karobem lub kakao oraz zmiksowanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Suszone figi są doskonałą przekąską do zabrania na długie piesze wyprawy, ponieważ są bardzo lekkie i łatwe w przechowywaniu, a przy tym dostarczają mnóstwo energii.
Kraj pochodzenia: Turcja/Grecja/Hiszpania
Masa netto: 1kg
W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.