DAKTYL BEZ PESTKI 500 g
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Daktyle są owocami jadalnymi, zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo.
W Polsce dostępne są głównie daktyle suszone.
Używane są jako przekąska lub dodatek do słodyczy, budyniów, ciast.
Daktyle są doskonałą alternatywą dla klasycznych słodyczy, ale nie tylko.
Z suszonych daktyli można zrobić smaczny i zdrowy kompot \
– nie trzeba dodawać do niego cukru, gdyż same w sobie owoce mają go sporo.
Wystarczy kilka garści daktyli wrzucić do dzbanka i zalać gorąca wodą.
Zawierają:
- ponad 50% cukrów,
- błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne.
Cukry występujące w daktylach to cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu.
Przy tym wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa wołowego, kurczaka, chleba czy ryżu.
Z tego względu polecane są przy dużym wysiłku fizycznym.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 285kcal
-
Tłuszcz:0,39g
-
w tym tłuszcze nasycone:0,032g
-
Węglowodany:75,03g
-
w tym cukry: 63,35g
-
Błonnik: 8,0g
-
Białko: 2,45g
-
Sól: 5mg
W krajach arabskich daktyle uważane są za afrodyzjaki.
Skład: 100 % suszone daktyle
Pochodzenie: Iran
Masa netto: 500g
W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.