KSYLITOL FIŃSKI 5kg
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Ksylitol (cukier brzozowy) to substancja słodząca pochodzenia naturalnego,
która obok sorbitolu, mannitolu, erytritolu należy do grupy węglowodanów
charakteryzujących się niską wartością energetyczną oraz tym.
Takie właściwości ksylitolu sprawiają, że jest on
polecany zwłaszcza diabetykom i osobom walczącym z nadwagą.
Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, kolbach kukurydzy .
Cukier brzozowy wygląda i smakuje tak, jak tradycyjny cukier.
Ponadto podczas jego używania można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat.
Ksylitol można znaleźć w wielu produktach. W sprzedaży najczęściej występuje jako skarmelizowany cukier.
Ksylitol (cukier brzozowy) a odchudzanie.
Ten naturalny słodzik jest idealny dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Cukier brązowy zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier
- dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru, który dostarcza 4 kcal/g.
Poza tym zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ksylitol (cukier brzozowy) jest idealny do :
wypieków, wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owocowych,
ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości.
Wartość odżywcza produktu W 100g Wartość energetyczna 1000 kJ / 240 kcal
Tłuszcz 0g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany
- w tym cukry 99,8g
Błonnik 0g
Białko 0g
Sól 0g
WAŻNE:
Ksylitol może być źle tolerowany przez organizm i wywoływać wzdęcia i biegunkę.
Z tego względu należy go wprowadzać do jadłospisu ostrożnie i stopniowo.
Nawet jeśli jest dobrze tolerowany, nie należy przekraczać dziennej dawki 15 g,
czyli trzech łyżeczek od herbaty.
Nie zaleca się podawania dla dzieci do 3-go roku życia.
Skład: 100% cukier brzozowy
Pochodzenie: Finlandia
Masa netto: 5kg
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.