KMIN RZYMSKI MIELONY LUZ 5kg
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Kmin rzymski, zwany też kuminem, to przyprawa typowa dla kuchni indyjskiej, ale także arabskiej czy śródziemnomorskiej. Nie powinniśmy mylić go z kminkiem.
Kuminu można używać właściwie przy każdej potrawie.
Najlepiej jednak sprawdzi się przy:
-
daniach na bazie ryżu, kaszy kuskus,
-
potrawach gulaszowych,
-
warzywach gotowanych na parze.
Jest wykorzystywany w mieszankach przyprawowych takich jak curry, czy garam masala. Jest także bardzo często stosowany w Ajurwedzie.
Z powodzeniem można go także stosować w bardziej tradycyjnych potrawach.
Przepis na kotlety mielone z kminem:
Składniki-
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-
czerstwa bułka namoczona w mleku
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 jajko
-
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
-
bułka tarta do obtoczenia
-
łyżeczka masła
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz
1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na masełku. Gdy się zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia.
2. W misce wymieszać mięso, odciśniętą bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, kmin i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować średniej wielkości kule i spłaszczać dłonią tak by powstały niezbyt grube kotlety.
3. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Składniki: 100% kmin rzymski
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 5 kg
W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.