
SIEMIĘ LNIANE BRĄZOWE 1 kg

Polityka prywatności

Zasady dostawy

Zasady zwrotu i wymiany
Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, których właściwości zdrowotne i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby mające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Siemię lniane to rodzima roślina z kategorii SUPER FOOD.
Len wykorzystywany jest niemal w całości.
Nasiona są wykorzystywane w przemyśle spożywczym i w kosmetycznym.
Całe nasiona stanowią dodatek do potraw takich jak;
-
jogurty,
-
musli czy pieczywa,
-
z nasion wytłaczany jest również olej lniany, który może być spożywany samodzielnie lub jako dodatek do potraw na zimno.
Te drobne nasionka zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz szereg witamin i minerałów.
Właściwości zdrowotne siemienia lnianego wynikają z obecności błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3.
Jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza 3 g błonnika, co stanowi 8-12 proc. zalecanej dziennie porcji włókna pokarmowego.
Nasiona zawierają oba rodzaje błonnika – rozpuszczalny (20-40 proc.) i nierozpuszczalny (60-80 proc.).
Błonnik rozpuszczalny ma właściwości żelujące,
powoduje wiązanie treści przewodu pokarmowego i opóźnia opróżnianie żołądka,
przez co dłużej odczuwana jest sytość po posiłku.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 2092kJ500kcal
Tłuszcz: 31g
w tym tłuszcze nasycone:0,2g
Węglowodany: 35g
w tym cukry: 6,5g
Błonnik: 4,5g
Białko:3,9g
Sól: 0,2g
Skład: ziarno lnu brązowego
Pochodzenie: Polska, Rosja, Kazachstan, Ukraina (w zależności od partii)
Masa netto: 1kg
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.