
GUMA GUAR 1kg

Polityka prywatności

Zasady dostawy

Zasady zwrotu i wymiany
Guma guar
Guma guar jest pozyskiwana z rośliny Cyamopsis Tetragonoloba, potocznie zwaną po prostu guar.
Używana jest głównie jako zagęstnik, emulgator i substancja żelująca.
Głównym jej składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony w organizmie, nie zostawia więc w nim kalorii.
Guma guar jest oznaczana symbolem E412 i najczęściej można ją znaleźć w takich produktach jak: pieczywo, ciastka, sosy, żelki, dżemy, czy słodkie napoje.
Cieszy się popularnością przy wypiekach bezglutenowych, bo to właśnie dzięki niej wypieki nabierają naturalnej miękkości.
Przepis na bezglutenowe, wegańskie babeczki:
Składniki:
320 g mieszanki mąki bezglutenowej
180 g cukru
szczypta soli
3/4 łyżeczki gumy guar
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Bakalie : rodzynki, żurawina, orzechy ziemne
Składniki mokre:
120 ml oleju kokosowego
480 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 ºC.
2. Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy gumę guar, sodę i proszek oraz cukier.
3. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet – odstawiamy na chwilę.
4. Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką.
5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek.
6. Pieczemy około 30 – 35 minut (należy sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są już upieczone). Gotowe babeczki studzimy.
Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Indie
Dystrybutor: Ecobi
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu