MĄKA ŻYTNIA TYP 1400 1kg
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Mąka żytnia typ 1400 zwana sitkową to rodzaj mąki, do zrobienia której wykorzystuje się całe ziarno żyta – zarówno bielmo, jak i okrywę owocowo-nasienną.
Następnie odsiewa za pomocą sita większe otręby, co skutkuje powstaniem mąki jednocześnie miałkiej i bogatej w wartości odżywcze.
Mąka żytnia pośrednia między typem 720 a 2000.
Zawiera drobne cząsteczki okrywy, dzięki czemu dużo łatwiej ukwasza się w stosunku do mąki typ 720.
Doskonale nadaje się do robienia zakwasu na żurek oraz na chleb.
Zakwas chlebowy z maki żytniej 1400 nadaje pieczywu piękny, lekkokwaśny smak i aromat.
Mąką żytnia typu 1400 najczęściej stosuje się do:
- wypieku domowego chleba żytniego i mieszanego
- zakwasu chlebowego
- zakwasu żurkowego
- produkcji spirytusu, wódki
- makaronów
Mąka żytnia typ 1400 - wartość odżywcza:
Białko z obliczeń 7,01 %
Błonnik pokarmowy 11 %
Cukry ogółem 2,50 %
Popiół ogólny 1,31 %
Skład: mąka żytnia sitkowa typ 1400
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 1 kg
Mąki produkowane są ze zboża pozyskiwanego bezpośrednio od rolników z terenów województw podlaskiego i mazowieckiego.
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.