MĄKA KOKOSOWA 500g
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego.
Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka.
Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się.
Wartości odżywcze w 100g produktu
Wartość energetyczna
1360kJ/328kcal
Tłuszcz
w tym kwasy
tłuszczowe nasycone
10g
9,5g
Węglowodany
w tym cukry
18 g
8 g
Błonnik
43 g
Białko
20 g
Sól
0,15 g
Mocno zagęszcza sosy i masy, jest dosyć ciężka, przez co ciasta i babeczki z nią nie wyrastają wysokie.
Dlatego czasem w przepisach wskazane jest jej mieszanie z innymi mąkami.
Mąki kokosowej można używać na wiele sposobów:
-
jako składnika ciast, ciasteczek, trufli,
-
naleśników,
-
chleba niskowęglowodanowego,
-
spodów do pizzy,
-
do zagęszczania zup i sosów,
-
zamiast bułki tartej czy otrębów w pulpecikach,
-
jako panierki do mięsa i ryb wymieszanej z różnymi przyprawami.
Podczas pieczenia deserów z mąką kokosową trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości wody.
Najlepiej używać ich w stosunku 1:1, przykładowo na 3 łyżki mąki kokosowej dodać 3 łyżki wody.
Najczęściej zaleca się zastąpienie mąką kokosową do 20 procent mąki użytej w przepisie i dodanie wody w ilości równej mące kokosowej.
Jeśli chcemy przygotować danie jedynie z mąki kokosowej, trzeba koniecznie pamiętać o dodaniu jajek, które będą łączyły składniki i zapobiegną rozpadaniu się wypieku.
Składniki: 100% mąka kokosowa
Kraj pochodzenie: Polska
Masa netto: 500 g
Zdjęcie poglądowe produktu - może odbiegać od wyglądu aktualnej partii.
Wartości odżywcze aktualnej partii udostępniamy na prośbę Klienta.
W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.