MĄKA PSZENNA TYP 1600 "1"
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Mąka pszenna Razowa Jasna to unikatowy produkt uzyskiwany spod okrywy nasiennej pszenicy.
W precyzyjnym procesie powstaje mąka podobna do dawnej mąki pośladki, którą w latach 50 XX wieku młynarze, podczas przemiału usługowego, dodatkowo udostępniali rolnikowi oprócz jasnej mąki typ 500.
Z mąki tej wypiekano najczęściej “sodziaki”, zwane też “proziakami”.
Pośladkę łączono z maślanką i sodą a następnie wypiekano na kuchni węglowej.
Obecnie mąkę tą można dodawać do ciasta chlebowego dla zwiększenia ilości soli mineralnych i błonnika, natomiast nie nadaje się do samodzielnego wypieku chleba.
Mąka pszenna Razowa Jasna
Wartość odżywcza:
Białko z obliczeń 13 %
Błonnik pokarmowy 12 %
Popiół ogólny 1,5 %
Wartość energetyczna 1418 kJ/100 g z obliczeń
Wartość kaloryczna 339 kcal/100 g z obliczeń
Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Polska
W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.