FASOLA MUNG 1kg

10,95 zł
Brutto 48h
Ilość
dostępny

 

Polityka prywatności

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu i wymiany

Fasola mung to drobne ziarenka o zielonym kolorze, który w trakcie przybierają kolor brązowy.

Nazywana jest również „złotą fasolą”, ze względu na bogactwo składników odżywczych.

Jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie.


Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego może być ważnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, kobiet w ciąży oraz sportowców. 

To także świetne źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Produkty zawierające białko oraz błonnik na długo dają uczucie sytości.

Fasolka mung zawiera  witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B, a także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas.

Dzięki tak bogatemu składowi skutecznie wspiera układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia i w okresach długotrwałego stresu.

Dzięki obecności witaminy K przyczynia się natomiast do wzmocnienia naczyń krwionośnych i pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi.

Fasola mung ma niski indeks glikemiczny, polecana jest osobom chorym na cukrzycę, substancje w niej zawarte mogą dodatkowo wpływać na regulowanie poziomu cukru we krwi.

Z jej właściwości skorzystają także osoby, które są osłabione lub mają problemy z wątrobą i układem pokarmowym.

Jest to produkt niezwykle odżywczy, wzmacnia cały organizm i wspomaga jego regenerację. 

Fasola mung zawiera także roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, może być elementem profilaktyki chorób nowotworowych, a także spowalniać procesy starzeniowe w organizmie.

W ajurwedzie uznawana jest m.in. za skuteczny środek odtruwający organizm, pomagający przy osłabieniu i wychłodzeniu.


Fasola mung ma dość delikatny, lekko orzechowy i słodki smak.

Z fasoli mung  można przygotować zupę, pyszne, aromatyczne pasztety roślinne, a także pasty kanapkowe, pulpety czy burgery wegetariańskie.

Sprawdzi się ona również idealnie do sałatek - wzbogaci smak, a przede wszystkim zwiększy znacznie wartość odżywczą posiłku, wzbogacając go o białko, witaminy i sole mineralne, oraz pozostawiając na długo sytość

Świetnie nadaje się do różnego rodzaju pożywnych i szybkich w przygotowaniu dań jednogarnkowych, które z pewnością docenią osoby zapracowane, np. curry z fasolą mung, ryż z fasolą mung i warzywami, gulasz.

Fasola mung wyjątkowo dobrze komponuje się z przyprawami kuchni indyjskiej: z curry, imbirem, kurkumą, kminem rzymskim, a także mleczkiem kokosowym oraz chili.


Przygotowanie:

Namoczyć fasolę na 8 godzin.

Następnie dobrze wypłukać i gotować w świeżej wodzie.

Łącznie przez ok. 30-40 minut.

Wodę posolić dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie fasola będzie twarda.


Masa netto: 1 kg


Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy

a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Dystrybutor: Ecobi








MUNG1KG
2022-05-13

Specyficzne kody

Nowy produkt

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć