FASOLA MUNG 1kg
Polityka prywatności
Zasady dostawy
Zasady zwrotu i wymiany
Fasola mung to drobne ziarenka o zielonym kolorze, który w trakcie przybierają kolor brązowy.
Nazywana jest również „złotą fasolą”, ze względu na bogactwo składników odżywczych.
Jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie.
Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego może być ważnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, kobiet w ciąży oraz sportowców.
To także świetne źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Produkty zawierające białko oraz błonnik na długo dają uczucie sytości.
Fasolka mung zawiera witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B, a także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas.
Dzięki tak bogatemu składowi skutecznie wspiera układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia i w okresach długotrwałego stresu.
Dzięki obecności witaminy K przyczynia się natomiast do wzmocnienia naczyń krwionośnych i pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi.
Fasola mung ma niski indeks glikemiczny, polecana jest osobom chorym na cukrzycę, substancje w niej zawarte mogą dodatkowo wpływać na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Z jej właściwości skorzystają także osoby, które są osłabione lub mają problemy z wątrobą i układem pokarmowym.
Jest to produkt niezwykle odżywczy, wzmacnia cały organizm i wspomaga jego regenerację.
Fasola mung zawiera także roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, może być elementem profilaktyki chorób nowotworowych, a także spowalniać procesy starzeniowe w organizmie.
W ajurwedzie uznawana jest m.in. za skuteczny środek odtruwający organizm, pomagający przy osłabieniu i wychłodzeniu.
Fasola mung ma dość delikatny, lekko orzechowy i słodki smak.
Z fasoli mung można przygotować zupę, pyszne, aromatyczne pasztety roślinne, a także pasty kanapkowe, pulpety czy burgery wegetariańskie.
Sprawdzi się ona również idealnie do sałatek - wzbogaci smak, a przede wszystkim zwiększy znacznie wartość odżywczą posiłku, wzbogacając go o białko, witaminy i sole mineralne, oraz pozostawiając na długo sytość
Świetnie nadaje się do różnego rodzaju pożywnych i szybkich w przygotowaniu dań jednogarnkowych, które z pewnością docenią osoby zapracowane, np. curry z fasolą mung, ryż z fasolą mung i warzywami, gulasz.
Fasola mung wyjątkowo dobrze komponuje się z przyprawami kuchni indyjskiej: z curry, imbirem, kurkumą, kminem rzymskim, a także mleczkiem kokosowym oraz chili.
Przygotowanie:
Namoczyć fasolę na 8 godzin.
Następnie dobrze wypłukać i gotować w świeżej wodzie.
Łącznie przez ok. 30-40 minut.
Wodę posolić dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie fasola będzie twarda.
Masa netto: 1 kg
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor: Ecobi