
KMIN RZYMSKI ZIARNO 100G

Polityka prywatności

Zasady dostawy

Zasady zwrotu i wymiany
Kmin rzymski, zwany też kuminem, to przyprawa typowa dla kuchni indyjskiej, ale także arabskiej czy śródziemnomorskiej. Nie powinniśmy mylić go z kminkiem.
Jej wyrazisty zapach sprawi, że każda potrawa nabierze orientalnego aromatu.
Kminu możemy używać w postaci surowych ziaren, natomiast podprażenie go (najlepiej na maśle klarowanym) wydobędzie z niego cały aromat i nadda lekko orzechowego posmaku.
Kuminu można używać właściwie przy każdej potrawie.
Najlepiej jednak sprawdzi się przy:
-
daniach na bazie ryżu, kaszy kuskus,
-
potrawach gulaszowych,
-
warzywach gotowanych na parze.
Jest wykorzystywany w mieszankach przyprawowych takich jak curry, czy garam masala. Jest także bardzo często stosowany w Ajurwedzie.
Przepis na ajurwedyjskie kitchari:
Składniki:
-
1/2 szklanki ryżu basmati
-
1/2 szklanki mung dalu
-
Przyprawy:
-
1/2 łyżeczki nasion kuminu
-
2 liście laurowe
-
1 łyżeczka czarnuszki
-
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
-
1/2 łyżeczki kurkumy
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
sól
-
około 5 szklanek wody
-
2 łyżki ghee (masła klarowanego)
Rozpuszczamy masło klarowane, na które wsypujemy przyprawy i uważając, aby ich nie przypalić prażymy. Tutaj należy pamiętać, aby kurkumę dodać na samym końcu, ponieważ szybko się przypala i staje się gorzka. Następnie dodajemy mung dal i ryż basmati. Mieszamy z mieszanką przypraw, a następnie dolewamy do garnka wodę. Do smaku solimy, a po zamieszaniu przykrywamy i gotujemy do miękkości.
Składniki: 100% kmin rzymski
Kraj pochodzenia: Indie
Masa netto: 100g
W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.