KMIN RZYMSKI ZIARNO 1kg

49,90 zł
Brutto 48h
Ilość
dostępny

 

Polityka prywatności

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu i wymiany

Kmin rzymski, zwany też kuminem, to przyprawa typowa dla kuchni indyjskiej, ale także arabskiej czy śródziemnomorskiej. Nie powinniśmy mylić go z kminkiem.


Jej wyrazisty zapach sprawi, że każda potrawa nabierze orientalnego aromatu.

Kminu możemy używać w postaci surowych ziaren, natomiast podprażenie go (najlepiej na maśle klarowanym) wydobędzie z niego cały aromat i nadda lekko orzechowego posmaku.


Kuminu można używać właściwie przy każdej potrawie.

Najlepiej jednak sprawdzi się przy:

  • daniach na bazie ryżu, kaszy kuskus,

  • potrawach gulaszowych,

  • warzywach gotowanych na parze.


Jest wykorzystywany w mieszankach przyprawowych takich jak curry, czy garam masala. Jest także bardzo często stosowany w Ajurwedzie.

Przepis na ajurwedyjskie kitchari:


Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu basmati

  • 1/2 szklanki mung dalu

  • Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka czarnuszki

  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • sól

  • około 5 szklanek wody

  • 2 łyżki ghee (masła klarowanego)

Rozpuszczamy masło klarowane, na które wsypujemy przyprawy i uważając, aby ich nie przypalić prażymy. Tutaj należy pamiętać, aby kurkumę dodać na samym końcu, ponieważ szybko się przypala i staje się gorzka. Następnie dodajemy mung dal i ryż basmati. Mieszamy z mieszanką przypraw, a następnie dolewamy do garnka wodę. Do smaku solimy, a po zamieszaniu przykrywamy i gotujemy do miękkości.

Składniki: 100% kmin rzymski

Kraj pochodzenia: Indie

Masa netto: 1kg


W produkcie mogą występować alergeny: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.     

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.





KMIN RZYM ZIAR1KG
2021-10-07

Specyficzne kody

Nowy produkt