
RYŻ CZARNY 1KG

Polityka prywatności

Zasady dostawy

Zasady zwrotu i wymiany
Czarny ryż jest odmianą ryżu kleistego o charakterystycznym czarnym kolorze,
który po ugotowaniu zamienia się w głęboki fiolet.
Barwę tę nadają mu antocyjany, flawonoidy wpływające dobroczynnie na zdrowie człowieka.
Czarny ryż można gotować tak jak zwykły, jednak zajmuje to o wiele więcej czasu :30–45 minut.
Najlepszym sposobem gotowania tego gatunku ryżu jest uprzednie namoczenie go w wodzie przez kilka godzin.
Czarny ryż ma łagodny, orzechowy smak.
Ryż możemy zastosować do:
- różnorodnych sałatek,
- do zup czy tez do zapiekanek warzywnych lub mięsnych.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1500 kJ/354 kcal
Tłuszcz: 3,2 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g
Węglowodany: 72 g
- w tym cukry: 0,7 g
Błonnik: 3,1 g
Białko: 7,7 g
Sól: 0,03 g
Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii.
Posiada wysoką wartość odżywczą oraz dużo żelaza.
Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Indonezja/Tajlandia
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.