BABKA JAJOWATA ŁUSKA 1KG

39,90 zł
Brutto 48h
Ilość
dostępny

 

http://devecobi.whitehill.eu/pl/content/2-polityka-prywatnosci|Polityka bezpieczeństwa

 

http://devecobi.whitehill.eu/pl/content/1-wysylka|Zasady dostawy

 

http://devecobi.whitehill.eu/pl/content/6-zwrot-i-wymiana|Zasady zwrotu i wymiany

Babka jajowata to roślina, która ceniona jest głównie za wysoką zawartość błonnika i wytwarzany śluz.

Wspomaga procesy:

  • trawienne,

  • łagodzi wzdęcia i biegunki,

  • a także działa osłonowo na przewód pokarmowy.

Nasiona i łupiny babki jajowatej zawierają mnóstwo substancji czynnych, do których należą:

  • cukry,

  • olejki,

  • śluzy,

  • fitosterole,

  • aukubina,

  • alkaloidy monoterpenowe i triterpenowe,

  • hemiceluloza.

Babka jajowata źródłem błonnika

Działanie babki jajowatej jest cenione między innymi za wysoką zawartość błonnika

 – składnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Błonnik (zawarty również w łupinach babki jajowatej) ma następujące właściwości:

  • spowalnia wchłanianie węglowodanów,

  • zapobiega wahaniom cukru

  • oczyszcza organizm, przyspiesza wydalanie z organizmu toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych,

  • wspomaga działanie układu trawiennego,

  • pomaga kontrolować łaknienie (pęcznieje, zwiększając uczucie sytości).

 

Babka jajowata – przygotowanie, spożywanie i przeciwwskazania

Łupiny babki jajowatej  należy namoczyć w wodzie, aby uzyskać lepki, śluzowaty napar.

W tym celu 1-2 łyżeczki łupin należy rozpuścić w szklance wody lub soku.

Taką mieszankę należy pić raz dziennie, popijając dodatkową szklanką wody.

Ponieważ produkty zawierające błonnik pochłaniają wodę w organizmie,

 podczas ich stosowania zaleca się picie większej ilości płynów, niż zwykle.

 

Babka jajowata

Wartości odżywcze w 100g:                                              

  • Olej: 1,5g

  • Proteiny: 6 g

  • Węglowodany: 8g                                

  • Kalorie: 70 kcals                                     

  • Błonnik: 70 g                                         

  • Sód: 150 mg                                                                                   


 

Łuski babki jajowatej można również dodawać do posiłków i napojów.

Ponieważ w kontakcie z wodą pęcznieją, mają właściwości zagęszczające i są polecane do zup i sosów.

Łupiny babki jajowatej nadają się również jako dodatek do jogurtów, mleka i koktajli owocowo-warzywnych.

Pochodzenie: Indie

Masa netto: 1kg


Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy

a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.



BABKA JAJOWATA(2)
2019-10-08

Specyficzne kody

Nowy produkt