BABKA JAJOWATA ŁUSKA 1kg

33,50 zł
Brutto 48h
Ilość
dostępny

 

Polityka prywatności

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu i wymiany

Babka jajowata to roślina, która ceniona jest głównie za wysoką zawartość błonnika i wytwarzany śluz.

Wspomaga procesy:

  • trawienne,

  • łagodzi wzdęcia i biegunki,

  • a także działa osłonowo na przewód pokarmowy.

Nasiona i łupiny babki jajowatej zawierają mnóstwo substancji czynnych, do których należą:

  • cukry,

  • olejki,

  • śluzy,

  • fitosterole,

  • aukubina,

  • alkaloidy monoterpenowe i triterpenowe,

  • hemiceluloza.

Babka jajowata źródłem błonnika

Działanie babki jajowatej jest cenione między innymi za wysoką zawartość błonnika

 – składnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Błonnik (zawarty również w łupinach babki jajowatej) ma następujące właściwości:

  • spowalnia wchłanianie węglowodanów,

  • zapobiega wahaniom cukru

  • oczyszcza organizm, przyspiesza wydalanie z organizmu toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych,

  • wspomaga działanie układu trawiennego,

  • pomaga kontrolować łaknienie (pęcznieje, zwiększając uczucie sytości).

 

Babka jajowata – przygotowanie, spożywanie i przeciwwskazania

Łupiny babki jajowatej  należy namoczyć w wodzie, aby uzyskać lepki, śluzowaty napar.

W tym celu 1-2 łyżeczki łupin należy rozpuścić w szklance wody lub soku.

Taką mieszankę należy pić raz dziennie, popijając dodatkową szklanką wody.

Ponieważ produkty zawierające błonnik pochłaniają wodę w organizmie,

 podczas ich stosowania zaleca się picie większej ilości płynów, niż zwykle.

 

Wartości energetyczne 749kJ/178kcal

  • Tłuszcz 0g

  • - w tym kwast nasycone 0g

  • Węglowodory 11g

  • - w tym cukry 0g

  • Błonnik 66,4g

  • Białko 0,4g

  • Sól 1,67g


***RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/200kcal)

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.


                                                                             


 

Łuski babki jajowatej można również dodawać do posiłków i napojów.

Ponieważ w kontakcie z wodą pęcznieją, mają właściwości zagęszczające i są polecane do zup i sosów.

Łupiny babki jajowatej nadają się również jako dodatek do jogurtów, mleka i koktajli owocowo-warzywnych.

Pochodzenie: Indie

Masa netto: 1kg


Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy

a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.



BABKA JAJOWATA(2)
2019-10-08

Specyficzne kody

Nowy produkt

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć